Adoptera en katt

Visste du att det finns omkring 100 000 hemlösa katter i Sverige? En del av dem är födda utomhus, andra har gått vilse och några har övergivits av sin ägare. Många av dem får svårt att klara vintern och det är inte ovanligt att de får förfrusna öron, sjukdomar och skador. En del av dem har tur och tas om hand av ett av landets många katthem. Då bor de där eller i ett jourhem i väntan på att få ett eget permanent hem. Om du vill skaffa katt är adoption från katthem en god idé då du dessutom gör en god gärning och ger ett tryggt hem till en hemlös kisse.

Många katthem brukar ha öppet hus vid ett par tillfällen i veckan då du får komma och hälsa på katterna och se om det är någon eller några som passar dig och din familj. Katthemmen känner sina katter och deras temperament och hjälper dig i valet. Vissa katter är skygga och behöver ett lugnt hem och en varsam hand. De passar inte i en bullrig barnfamilj. Andra katter är tvärtom väldigt framåt, nyfikna och keliga och kan passa dig som har barn eller som blir kattägare för första gången.

Alla katter på katthemmen är vaccinerade och kastrerade innan de flyttar till sitt nya hem, med undantag för kattungar som kastreras när de blir lite äldre. Katthemmen är noga med att katterna kommer till ett varaktigt hem och kommer därför att fråga dig om hur du lever och vad du kan erbjuda katten för liv. Det är vanligt att de vill att katten blir innekatt om ni inte bor på landet långt från bilvägar, så att den inte riskerar att återigen bli hemlös eller skadad.

I kattforum och på säljsidor på internet kan du hitta katter som behöver nytt hem på grund av till exempel allergi i familjen eller skilsmässa. Det är ett alternativ till att adoptera från katthem.