Att köpa en kattunge

Nu är det äntligen dags att skaffa katt och du har bestämt dig för en kattunge. Men är det någon skillnad på att köpa en katt från Blocket eller från en uppfödare? Spelar det någon roll hur mycket katten kostar? Nej, det behöver det inte göra. Det viktiga är att du vet vad du vill ha.

Innan du bestämmer dig för var du ska köpa katten bör du tänka igenom vad för slags katt du vill ha. Innekatt eller utekatt? Raskatt, huskatt eller blandras? Fundera på om utseende och temperament är en avgörande faktor eller om du är nöjd med en lagom sällskaplig kisse oavsett typ. När du vet svaren på de här frågorna kan du gå vidare till nästa steg, nämligen bestämma var du ska köpa katten.

En uppfödare av raskatter har många gånger lång erfarenhet av rasen och avlar på föräldrar de vet är friska och rastypiska. Det innebär en viss säkerhet för dig som köpare. Från uppfödaren kan du också räkna med goda råd och stöd även sedan kattungen flyttat hem till dig. En uppfödare har också koll på vaccinationer, kastrering och försäkring och kan ge dig bra tips. Om du intresserar dig för en speciell ras kan du gå med i forum och grupper på nätet, till exempel på Facebook, och fråga vilka uppfödare som finns i närheten av dig. Hör också gärna med rasklubben, om det finns någon sådan för din ras. De har koll på aktuella kullar.

Att köpa katt från en privatperson kan vara lite mer av en chansning, men så länge du själv är påläst behöver det inte innebära något problem. Be att få träffa kattmamman och, om möjligt, pappan för att på så sätt bilda dig en uppfattning om föräldrarna. Om du själv har barn kan det vara bra att köpa katt från en annan barnfamilj. Då vet du att kattungen är van vid ett visst mått av stökighet och hög ljudvolym.