Den hundvänliga katten

Finns det något som kallas för en hundvänlig katt eller tvärtom? Nja, kanske inte men man kan absolut lyckas att få en hund och en katt att trivas tillsammans. Det som krävs är lite tid och tålamod för att de två ska kunna bli bästa vänner eller i alla fall acceptera varandra.

Den lättaste vägen dit är såklart om hunden och katten är små från början för då har ingen av dem redan intagit hemmet som sitt alldeles egna revir. Det kan vara lite svårare om någon av de två redan bott in sig och ska välkomna någon annan kamrat in i sin värld. Men det går.

Ett tips kan vara om båda raserna är små, att låta de ha varsitt utrymme från början och gärna, om möjligt, med en dörr emellan. Sedan ser man till att båda två har tillgång till egna skålar för mat och vatten så att de vänjer sig vid varandras lukt och närvaro. Det finns vetenskap som säger att katter kanske är något mer känsliga för nya saker och därför bör man ta det lite varligt i början. Man kan även lägga in något med hundens och kattens doft på i de bådas utrymmen eller rum. Det kan exempelvis vara en filt som använts flitigt av de båda för att ytterligare göra att de vänjer sig. Nästa steg kan vara att byta plats på bådas tillhörigheter för att påskynda processen med att vänja dem vid varandra.

När de sedan ska få mötas för första gången rent fysiskt är det viktigt att man låter något vara emellan de två, exempelvis galler eller grind. Vill man ha riktig kontroll kan man även ha hunden kopplad om man inte har något hinder emellan. Katten bör också ha tillgång till en högre plats att kunna ta sig till vid behov. Gå varsamt fram med mycket tålamod så kommer det bidra till en lång vänskap mellan din katt och hund.