Hitta rätt kattras

Det finns många olika raskatter att välja mellan och de har alla avlats på olika utseenden och egenskaper. Det är lätt att fastna för en speciell ras för att den ser så vacker ut, men viktigast är att katten har ett temperament som passar dig och det liv du kan erbjuda katten. Här är några vanliga kattraser:

  • Burman är en sällskaplig katt med kort, silkig päls. Den är livlig och nyfiken och är gärna med när det händer något.
  • Cornish Rex är också det en nyfiken katt med mycket energi. Det är viktigt att du stimulerar den dagligen för att den ska må bra då det inte är någon soffpotatis till katt. Den karaktäristiska pälsen är kort, vågig eller lockig, och väldigt mjuk och len.
  • Europé är en raskatt som många misstar för en vanlig huskatt eftersom den finns i många färger och mönster. Europén är muskulös, godmodig och anpassar sig lätt efter ditt liv och dina vanor.
  • Helig Birma är en ras som älskas av många för sitt utseende och lugna temperament. Det är en ganska tystlåten och stillsam katt, men den sticker ut rent utseendemässigt med sin ljusa silkesmjuka, långa päls, mörka ansiktsmask och klart blå ögon.
  • Maine Coon är en stabil katt, både till temperamentet och i storleken. Som en av våra största kattraser fyller den ut platsen i knät. Den har halvlång päls och tofsar på öronen. Till sättet är den lugn, lättlärd och nyfiken.
  • Norsk Skogkatt känner många av oss till då den är rätt vanlig här. Den har mjuk, tät underull och vattenavvisande långa täckhår. Det är en rejäl och vänlig katt.
  • Persern är en harmonisk och lugn katt som passar perfekt som innekatt. Det är en förhållandevis tystlåten ras. Kroppen är kompakt och pälsen är lång och silkeslen.

Det här är några av våra vanligaste kattraser. Hittar du ingen som passar dig kan du läsa om fler raser hos Kattförbundet Sverak.