Katter som passar i en barnfamilj

Katter är individer precis som barn och man kan därför inte säga att en viss ras skulle vara ett utmärkt val för en barnfamilj. Däremot kan man säga att vissa raser passar vissa typer av familjer bättre än andra. Viktigast är dock att personkemin stämmer mellan barnet och katten.

Småbarn som ofta är livliga och intensiva behöver en katt som inte är skygg och som går undan när den vill vara ifred, istället för att visa aggressivitet. Lika viktigt är det att barnet lär sig att respektera katten och umgås med den på sina villkor. Många barn i den här ålder tycker att det är roligt med en nyfiken och lekfull katt som vill vara med där det händer. Abessinier och Balines är två pigga raser. Om det finns små barn i familjen kan det vara bra med en rejäl katt som bättre tål om barnet råkar klappa eller krama lite för hårt, till exempel Maine Coon eller Norsk skogkatt.

Tonåringen som mest hänger i soffan och tittar på telefonen kan uppskatta sällskap av en gosig soffpotatis till katt. Ragdoll är en stor, lurvig och charmig katt som det är svårt att inte falla för. Likt en hund är den trogen sin matte och husse och bli inte förvånad om du också lyckas lära den lite tricks. Den är till sin natur avslappnad och tycker om att hänga i soffan med dig timme efter timme, fast den behöver förstås stimulans emellanåt, precis som alla innekatter.

Om ni är en aktiv familj som kommer och går och inte är hemma så mycket, passar det bäst med en huskatt som får komma och gå som den vill genom kattluckan. Då stimulerar den sig själv i högre grad, men kommer gärna in och sällskapar er mellan varven.

Oavsett vad du väljer för katt bör du välja en som är van vid barn redan som liten.