Kattfilmer får oss att må bra

Tillhör du dem som gärna delar Youtubefilmer och små klipp med gulliga katter med dina kollegor och vänner? Då blir du nog inte förvånad av att höra att forskning visar att just sådana filmer får oss att må bra. Kanske känner du någon som fnyser åt oss som delar tokroliga kattfilmer i sociala medier och som menar att vi borde ägna oss åt något seriöst istället. Strunta i det.

Att se en kort film på kattungar som leker ger oss en liten paus i vardagen, vare sig vi är på jobbet, sitter på pendeltåget eller lagar middag till hungriga barn. Att se på djurfilmer ger faktiskt bättre effekt än att se på andra filmer och klipp. Det ger oss lyckokänslor vilket i sin tur ger oss mer energi till att fortsätta med det vi gjorde innan.

På Youtube finns flera kanaler som fokuserar på katter. Här är några populära:

  • Cole & Marmalade handlar om två katter och numera också deras två småsystrar (också de katter). I små korta klipp får vi följa dem när de träffar en robotdammsugare för första gången eller när de funderar på varför badrumsdörren är stängd. Charmiga filmer från en kattvardag.
  • Kitten Lady är en kanal av och med Hannah Shaw som räddar katter och som vill nå ut med ett viktigt budskap om hur vi bör behandla våra katter.
  • Smoothiethecat handlar om de brittiska långhårskatterna Smoothie och Milkshake. Med närmare 65 000 prenumeranter tillhör Smoothie de mest populära katterna på Youtube.

Visste du att det också finns en kanal på Youtube med filmer för katter, det vill säga som katterna ska titta på? Det är naturfilmer med fåglar som skuttar runt och ofta kommer nära kameran. Många katter sitter som klistrade framför skärmen när det är dags att se på deras favoritfilmer. Om din katt tycker om att spela spel på din surfplatta finns det en kanal även för det: Cat Games.