Norsk skogskatt

Den norska skogskatten är en mycket kärleksfull och tillgiven ras och kan bli mycket fäst vid sin husse eller matte. När den etablerat sig i ett nytt hem ser den gärna till att gå runt och vakta och vaka över sin nya familj ganska ofta. Dessa katter besitter fortfarande sin jägarinstinkt i sig och därför agerar de på så vis.

Tjock päls, kraftig benstomme med mycket muskler kan medföra att katten ser större ut än vad den egentligen är. Pälsen kan vara av olika längd på dessa katter och pälsen ändrar sig även utefter årstiderna.

De norska skogskatterna tycker väldigt mycket om att vara nära och umgås med sina ägare och i normala fall kanske man är van vid att katter gärna går iväg själva och dessutom tillbringa många dygn borta från hemmet utan att det skulle vara avvikande. Detta är annorlunda hos de norska skogskatterna då de gärna agerar tvärtom.

Trots att de gärna är i närheten av sin familj har de fortfarande sin instinkt kvar av att vara jägare och jagar och leker mer än gärna med leksaker som finns tillgängliga. Detta fortsätter dessa katter med även i vuxen ålder.

De här katterna har också sedan historisk tid en instinkt om att äga sitt eget territorium vilket innebär att det kan vara bra att de får något eget utrymme eller en hög plats att kunna gå undan till i det egna hemmet.

Deras päls kan lätt tova sig så det är väldigt viktigt att borsta och kamma katten regelbundet för att undvika detta. Det finns speciella kattborstar att köpa i zoo-butiker. När man kammar katten för första gången kanske detta inte alltid är så populärt men de vänjer sig ganska fort och de flesta älskar tillslut att bli ompysslade på det här sättet.

Att borsta pälsen kan vara särskilt viktigt när den byter sin päls under årstidernas tidsbrytning, exempelvis från sommarpäls till vinterpäls.