Raskatt eller huskatt, kattunge eller vuxen?

Kattungar är bedårande söta, men kräver också lite mer av dig under det första året än vad en vuxen katt gör. De flesta vill ha en kattunge just för att man vill att den ska växa upp hos en själv och anpassa sig efter det liv man lever. Att det sedan inte finns något charmigare än en liten kattunge som skuttar runt och leker påverkar förstås också beslutet.

Om du inte har så mycket tid, till exempel om du jobbar om dagarna, eller om du känner att en kattunge inte passar in i ditt liv, kan en vuxen katt vara ett bättre alternativ. Fördelen med en vuxen katt är att du ser vad du får redan innan du bestämmer dig. Det är lättare att se vad en vuxen katt har för personlighet, medan du inte vet åt vilket håll en kattunge kommer att utvecklas. Vuxna katter hittar du både hos uppfödare som kanske har en katt som inte helt håller måttet vid utställning eller som de tagit en kull från, men nu vill att den ska få komma till ett nytt hem, eller hos familjer som behöver omplacera sin katt.

Huskatten är vår vanligaste katt och den finns i många olika färger och teckningar. Vill du ha en frisk och sund katt bör du välja en huskatt då de generellt har färre hälsoproblem än raskatterna. En huskatt är också det bästa alternativet om din katt kommer att springa fritt ute. Dels finns det en viss stöldrisk av raskatter, dels blir många raskatters päls tovig och trasslig av att smyga runt i fuktigt gräs och i buskar.

Raskatten är ofta ett bra val om du vill ha en innekatt eftersom den generellt är lugnare än huskatten. Den har avlats fram under många generationer där man förstärkt vissa egenskaper och utseenden. Det gör att du i högre grad vet vad du får.