Roliga lekar för katt och barn

Barn älskar att leka med katter och de flesta katter blir glada av barnets odelade uppmärksamhet och förtjusta skratt. Är det ett mindre barn kan du förstås behöva övervaka leken så att den inte går överstyr, men annars är det bara att låta katten och barnet leka fritt tillsammans. Här är några förslag till roliga lekar:

  • Kasta mus. En del katter älskar att fånga saker med tassarna och skutta runt en stund. Möss brukar vara populära. Det finns små möss bland kattleksakerna i djuraffären men du kan också köpa Ikeas små gosedjursmöss i brunt och grått. Se till att fånga kattens uppmärksamhet när den ser pigg och leksugen ut och kasta musen mot den och se om den fångar eller hoppar på musen. När den släppt musen gör ni om samma sak igen och igen tills någon av er tröttnar.
  • Dra ett snöre efter dig. Det ska vara ett längre snöre eller rep, till exempel ett hopprep i textil, så att ena änden är kvar i rummet även när du rundat ett hörn. Det gör det spännande för katten att smyga efter snöret och då och då fånga det. Variera tempot så fångar du kattens uppmärksamhet. Om du vill göra det mer avancerat kan du dra snöret över olika möbler eller uppför kattens klösträd.
  • Pingpongbollar. Många katter älskar det som studsar och pingpongbollar är lätta för katten att slå till med tassen. Studsa runt en eller flera bollar i ett rum och låt katten studsa efter. Extra kul kan vara att hälla ut ett gäng studsbollar i badkaret, givetvis när det inte är vatten i det, och låta katten gå loss i det studsande bollhavet.
  • Leksak på en pinne. Det här är en klassiker. Du behöver en pinne, ett snöre och något att knyta fast i andra änden på snöret, till exempel en fjäder, papperstuss eller favoritleksak.